Pastrarea si ingrijirea bijuteriilor


Fie ca le porti zilnic sau numai la ocazii speciale, iti iubesti bijuteriile si iti doresti sa arate mereu la fel de stralucitoare si elegante ca in ziua in care le-ai cumparat sau primit. Din pacate insa timpul isi pune amprenta si asupra lor, mai ales daca nu respecti citeva reguli esentiale de purtare, pastrare si curatare.
Cind si cum purtam bijuteriile
Apa este un inamic de temut al bijuteriilor, indiferent daca sint confectionate din metale pretioase sau din aliaje moderne. Apa de la robinet este chiar mai periculoasa prin continutul de clor sau alte substante chimice. De aceea este de preferat sa iti scoti bijuteriile atunci cind te speli, cind speli rufe sau vase, cind faci curatenie in casa, sau cind faci baie in piscina.
Parfumul, pe care toate il veneram, ne poate deteriora bijuteriile, prin actiunea pe care substantele chimice din compunerea sa o poate avea asupra elementelor bijuteriei, indiferent daca este vorba despre pietre semipretioase, cristale, perle sau elemente metalice. Acelasi efect nedorit il pot avea si lotiunile parfumate de corp, fixativul sau alte produse de styling. Cel mai bine este sa ne parfumam sau sa aplicam diverse produse cosmetice cu cel putin citeva minute inainte de a ne pune podoabele, pentru a preveni accidente nedorite.
In timpul verii trebuie sa avem grija la bijuteriile placate (cu argint, aur, platina). In contact cu pielea transpirata, pelicula de metal se poate desprinde si poate crea nu numai deteriorarea bijuteriei, ci si disconfort fizic celei care o poarta. Acelasi lucru se poate intimpla cu bijuteriile confectionate din lemn vopsit si/sau lacuit.
Perlele sint pe cit de frumoase pe atit de pretentioase, dar le putem pastra in starea initiala daca respectam doua reguli:
-          Le purtam cit mai des, ajutind subtanta poroasa de la suprafata sa absoarba de pe piele grasimi naturale, ceea ce ajuta la intensificarea stralucirii;
-          Nu le purtam niciodata impreuna cu alte bijuterii (metalice sau din pietre) fiindca se zgirie foarte usor.
Cum pastram bijuteriile
Ideal ar fi ca bijuteriile sa fie sterse dupa fiecare purtare cu o bucata de bumbac foarte putin umezita, lucru care indeparteaza depunerile de substante chimice si grasime, transpiratie etc., preluate de pe piele in timpul purtarii.
Indiferent daca le stergi sau nu, este foarte important sa le scoti si sa le asezi intr-o caseta speciala pentru bijuterii (deci in care nu vei pastra si alte obiecte, gen farduri). In acest fel scade simtitor riscul de rupere, precum si cel de deteriorare din cauza contactului permanent cu pielea.
Caseta in care iti pastrezi bijuteriile este de preferat sa fie:
-          captusita cu materiale textile moi, gen catifea, matase (daca nu este captusita poti introduce bijuteriile in mici saculeti din material textile care sa incapa in caseta);
-          compartimentata, pentru a-ti permite sa depozitezi separat bijuteriile, in functie de tip (cercei, coliere, bratari etc.) sau de materialele din care sint confectionate, lucru foarte util atit pentru protejarea bijuteriilor, cit si pentru usurarea alegerii lor la purtare;
-          bine inchisa – o caseta deschisa va favoriza in timp (din cauza prafului, a luminii si umiditatii din aer) deteriorarea bijuteriilor.
Saculetii mentionati mai sus pot fi inlocuiti (mai ales atunci cind spatiul nu ne permite organizarea bijuteriilor pe tipuri de material (aur linga aur, argint linga argint etc. ) cu fisii de material textil moale in care se infasoara cu grija bijuteria respectiva.
Evita depozitarea bijuteriilor “la gramada”, unele peste altele, pentru a reduce riscul deteriorarii prin frecare, rupere, zgiriere.
Depoziteaza perlele intotdeauna separat de alte tipuri de bijuterii, intrucit suprafata lor este foarte sensibila la zgiriere.
De asemenea ai grija la bijuteriile confectionate din lemn sau material textil (fetru de ex. ) – nu le depozita impreuna cu bijuterii metalice, care le pot zgiria sau agata.
Lantisoarele se pastreaza de regula in compartimente separate, pentru a evita incurcarea si ruperea.
Bijuteriile de aur sint mai sensibile decit cele din argint (duritatea metalului difera), prin urmare regula aur linga aur, argint linga argint, bronz linga bronz este una importanta cind ne dorim pastrarea calitatilor podoabelor noastre.
Caseta / casetele de bijuterii se aseaza in locuri uscate si pe cit posibil ferite de praful si umezeala din casa, cele mai indicate fiind sertarele comodelor sau interiorul noptierelor. Este o mare greseala sa ne pastram bijuteriile in baie, chiar daca pare cel mai simplu.
Cum ne curatam bijuteriile
In functie de materialele din care sint confectionate, bijuteriile pot fi curatate prin:
-          spalare cu apa calduta si sapun lichid pentru piele sensibila – valabil in cazul bijuteriilor din aur sau argint sau a pietrelor transparente (cristale, pietre pretioase) montate in aur sau argint; pentru o curatare perfecta se tin in aceasta solutie o jumatate de ora, apoi se freaca delicat cu o periuta moale sau o bucata de material textile, insistind in zona monturii si pe unde se vede acumulata murdaria;
-          stergere cu o bucata de material textil putin umezita – in cazul pietrelor semipretioase opac-poroase (onyx, coral, turcoaz, malachite etc. ) a perlelor (indiferent daca sint naturale, de cultura sau de sinteza) si a bijuteriilor din bronz / cupru;
-          frecare cu o bucata de material textile natural (de preferat bumbac) - metoda valabila pentru bijuterii din argint, care astfel isi vor recapata luciul si luminozitatea;
-          stergere cu o cirpa din bumbac inmuiata in solutie de apa calduta si sapun lichid delicat – in cazul bijuteriilor din aur si  platina.
Cum arata si se pastreaza in timp bijuteriile noastre depinde in primul rind de noi si de atentia pe care o acordam detaliilor de mai sus.

Un comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...